Parašykite mums

Error: Contact form not found.

Atgal į sąrašą

Kaip sutaupyti užsakant interneto svetainę. Praktinis užsakymo vadovas

2016.08.18

Tarkim, nusprendėte, jog jums reikalinga interneto svetainė. Išanalizavote, koks svetainės tipas jums yra reikalingiausias, peržiūrėjote web dizaino studijas, paskambinote kelioms iš jų ir gavote šūsnį komercinių pasiūlymų. Atrodo, kad beliko tik išsirinkti studiją ir pasiūlymą, pasirašyti sutartį bei sulaukti rezultato.

Bet štai problema: kaip atskirti, kuri įmonė jums yra tinkamiausia ir kaip įsitikinti, kad joje dirba puikiai savo darbą išmanantys specialistai. Šiame straipsnyje pabandysime atsakyti į šiuos klausimus.

Įmonės reputacija internete

Pradžioje įveskite įmonės pavadinimą į paieškos sistemą Google. Jeigu įmonė yra užregistruota Google My Business sistemoje, dešinėje pusėje pamatysite įmonės aprašymą, bei, veikiausiai, klientų atsiliepimus. Taip pat peržiūrėkite atsiliepimus ir įvertinimus organinėje paieškoje.
Patarimas: atkreipkite dėmesį į komentarų turinį ir juos rašiusius asmenis. Kartais pasitaiko, kad jų turinys neatspindi realios situacijos – būna atvejų, kai įmonės imasi nesąžiningos komentarų politikos norėdami pakelti savo reputaciją arba naudoja šiuos veiksmus norėdami pakenkti kitų įmonių įvaizdžiui.

Veiksmai po atsiliepimų įvertimo arba ką gali studija?

Kitas žingsnis – studijos atliktų darbų (portfolio) peržiūra. Jeigu studija atrodo patikima, bet dauguma darbų – vien šabloniniai nukreipiamieji puslapiai ir nėra nei vieno rimto projekto, jie veikiausiai negalės sukurti Jums socialinio tinklo, automobilių pardavimo platformos ar išpildyti panašių reikalavimų.
Veikia ir atgalinis prinicipas: jeigu įmonė vykdo tik labai didelius projektus, dirba su valstybės sektoriumi ir išties yra mega korporacija, tai elementaraus nukreipiamojo puslapio įkainiai jus tikrai nustebins, o permokėti už darbą – ne taupiems verslininkams.

Idealiausias pasirinkimas, kai įmonės darbuose yra įvairaus lygio projektų. Nuo šablono iki unikalaus dizaino, nuo nukreipiamojo puslapio iki online-serviso. Tai yra rodiklis, kad įmonės kainų politika ir paslaugų spektras bus platus ir rasite sau kažką tinkamo.

Ko klausti internetinių svetainių kūrėjų?

Atlikę pirmuosius du mūsų mini-vadovo punktus ir sutarę susitikimus su pasirinktomis studijomis, pasiruoškite klausimų sąrašą. Išanalizavus kandidatų atsakymus, galėsite juos palyginti ir nuspręsti, kas geriausiai atitinka jūsų poreikius.

Štai sąrašas klausimų, kuriuos reikėtu užduoti įmone, kuriančiai internetines svetaines:

  • Kokia turinio valdymo sistema (TVS) bus panaudota kuriant svetainę?
    Kiekvienai užduočiai – savas įrankis. Nukreipiamajam puslapiui turinio valdymo sistema nėra reikalinga, reprezentacinei svetainei tiks pvz. WordPress sistema, o socialiniam tinklui sukurti reikėtu unikalaus sprendimo. Kodėl?
    Nukreipiamajam puslapiui TVS tiesiog nereikalingas, nes informacijos keitimo galimybė čia nėra būtina, o jeigu vis tik TVS panaudojama – greičiausiai permokėsie už paslaugą. Reprezentacinei svetainei sukūrus unikalią turinio valdymo sistemą, jos palaikymui teks pakloti nemenka sumelę, o socialiniam tinklui sukurti panaudojus WordPress, sistemos perdarymas užims marias laiko, nes reikės perdaryti visą branduolį.
    Patariame iš anksto pasikonsultuoti su nešališku specialistu, kokia turinio valdymo sistema jums bus tinkamiausia.
  • Koks yra garantinis aptarnavimas ir koks yra terminas galimų klaidų taisymams?
    Programavimas, kaip profesija yra viena iš jauniausių. Pavyzdžiui, statybomis žmonės pradėjo užsiiminėti dar prieš tūkstančius metų ir per tuos metus sugebėjo išlavinti daugybę normatyvų ir procesų, tuo tarpu, anot šaltinių, pirmasis masinis personalinis kompiuteris atsirado tik 1976 metais. Tai lemia, kad klaidos programavimo metu galimos ir netgi labai tikėtinos.
    Bet tame nėra jokios bėdos, jeigu jūsų kūrėjai per sutartą terminą juos pašalina. Koks turėtų būti šis terminas?
    Mūsų manymu, optimalus variantas yra 1 metai nuo projekto paleidimo ir 1 darbo diena reagavimui į susidariusia klaidą.
  • Kokie yra įkainiai už programuotojų bei dizainerių darbą?
    Veikiausiai, praėjus šiek tiek laiko, jums norėsis svetainę pagerinti. Paprasčiausias būdas tai padaryti – pasinaudoti bendrovės, kurioje ir buvo sukurta svetainė, paslaugomis, nes projektų vadovas, dizaineris ir programuotojas dalyvavo kūrimo procese ir žino visas subtilybes, bei jūsų poreikius.
  • Ar įmonė turi paruošusi papildomų ruošinių (modulių) svetainės funkcionalumui praplėsti?
    Dažniausiai svetainių kūrėjai jau turi paruošę sąrašą taip vadinamų modulių baziniam funkcionalumui praplėsti. Kuo platesnis yra modulių sąrašas, tuo paprasčiau ir pigiau vyks svetainės plėtros darbai ateityje.
  • Ar naudojamos sistemos kodas yra visiškai atviras, ir ar naudojimo licencija leidžia ji redaguoti?
    Atviras kodas nereiškia, kad „kiekvienas žmogus gali peržiūrėti ir sužinoti algoritmus“. Atviras svetainės kodas – tai galimybė kitam žmogui tęsti svetainės kūrimo ar plėtros darbus.
    Kodėl tai yra taip svarbu? Atsakymas labai paprastas: deja įmonės nėra amžinos ir kartais bankrutuoja arba pakeičia veiklos sritį ar pobūdį, bei bendravimo su klientais politiką. Tokiu atveju, jūs galite užsinorėti pakeisti aptarnaujančią įmonę. Jeigu jūsų svetainės kodas yra atviras, galėsite pasamdyti kitą bendrovę tolimesniam bendradarbiavimui ir dėl to nekils didesnių problemų. Esant kitoms aplinkybėms, gali tekti ir perdarinėti jūsų svetainę. Stipriai rekomenduojame naudotis paslaugomis įmonės, nekeliančios kliūčių tolimesnei svetainės plėtrai!
  • Kokioje serverio operacinėje sistemoje gali veikti svetainė?
    Egzistuoja du pagrindiniai serverio operacinės sistemos tipai, kur yra talpinami svetainės failai – Linux ir Windows. Išsami informacija apie jų skirtumus jums tikrai nėra reikalinga. Verta tik žinoti, kad Linux serverio nuomos kaina metams yra žymiai mažesnė, nes programinės įrangos naudojimosi licencija yra nemokama, priešingai nei Windows.
  • Ar po svetainės perdavimo akto pasirašymo autorinės teisės pereina jums?
    Turbūt nesinorėtų užsisakius svetainę su unikaliu dizainu po pusės metų pamatyti identišką sprendimą pas konkurentus? Dažniausiai šis punktas yra aprašomas sutartyje.
    Beje, tai neliečia svetainių su šabloniniu dizainu. Šablonas yra nuperkamas specializuotoje prekybos aikštelėje su aprašytomis naudojimosi sąlygomis, todėl įmonė, kurianti jūsų svetainę, perduoti autorinių teisių jums asmeniškai tiesiog negali.
  • Jeigu jums reikėtu saugoti vartotojų duomenis svetainėje (pavyzdžiui, užsiregistravusiųjų el. parduotuvėje), išsiaiškinkite, ar sudėtinga bus įtraukti į turinio valdymo sistemą SSL šifravimo galimybę.
    Naudojantis svetaine, SSL šifravimas suteiks apsaugą perduodant duomenis tarp naršyklių ir serverio. Piktadarys negalės iššifruoti ir panaudoti vartotojų, tuo metu esančių neapsaugotame tinkle (pvz. kavinėje), duomenų.

Pirmyn!

Konkurencija tarp internetо svetainių kūrėjų vietinėje rinkoje yra labai rimta, bet, deja, nebūtinai visos studijos laikosi aptartų sąlygų. Atsižvelgdami į kiekvieną aprašytą punktą galite apsaugoti save nuo nesąžiningų kūrėjų ir sutaupyti marias laiko ir pinigų!
Garantuojame!


[easy-social-share buttons="facebook,google,twitter,linkedin" morebutton="1" morebutton_icon="plus" counters=1 counter_pos="hidden" style="button" template="grey-retina" url="https://vdb.lt/blog/svetainiu-kurimas/kaip-sutaupyti-uzsakant-interneto-svetaine-praktinis-uzsakymo-vadovas/" text="Kaip sutaupyti užsakant interneto svetainę. Praktinis užsakymo vadovas"]